Portefeuillehouder
W.M. Jaeger
Missie
Door de hele programmabegroting heen worden maatschappelijke effecten beoogd waarvoor de wijk en/of de regio het passend schaalniveau is. Doel van dit programma is de gemeente zowel op wijkniveau als (boven)regionaal niveau zodanig te organiseren dat deze effecten ook worden gerealiseerd. In dit programma staat niet de inhoud centraal (wat willen we bereiken?), maar de wijze waarop (hoe gaan we dit realiseren?).
Context en achtergrond
Regio en Noordvleugel
Maatschappelijke ontwikkelingen spelen zich in toenemende mate af op regionaal niveau (Gooi en Vechtstreek) en daarbuiten (Noordvleugel, nationaal en internationaal). Door de hele programmabegroting heen - zowel betreffende het fysiek (wonen, media/economie, cultuur, natuur, bereikbaarheid) als het sociaal domein - worden maatschappelijke effecten beschreven waarvoor samenwerking op (boven)regionaal niveau een vereiste is. Regio-ontwikkeling vormt een belangrijke basis voor bestuurlijke vernieuwing.
In de noordelijke Randstad zijn twee informele, vrijwillige bestuurlijke samenwerkingsverbanden actief: de Metropoolregio Amsterdam (MRA) en de NV Utrecht. De samenwerking in de MRA en de NV Utrecht had oorspronkelijk vooral tot doel een goede afstemming op het gebied van ruimtelijke ordening, bereikbaarheid, wonen en economie te realiseren. In de afgelopen jaren ontwikkelde de MRA, en in mindere mate de NV Utrecht, een bredere blik, waarbij bijvoorbeeld ook cultuur en de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt belangrijke thema’s zijn geworden. Daarbij liggen er vraagstukken aangaande de meest efficiënte en effectieve wijze van samenwerking.
Hilversum vervult als centrumgemeente een belangrijke rol in de regio Gooi en Vechtstreek, en vertegenwoordigt lokale en regionale belangen in de Noordvleugel en daarbuiten. De regionale samenwerkingsagenda vormt naast de lokale ambities een belangrijke leidraad.
Wijknetwerken
Het goed organiseren van taken op het gebied van zorg, werk en jeugd die het rijk aan de gemeente overdraagt, is de grootste opgave in de komende jaren. Ook op andere gebieden is sprake van een nieuwe invulling van de relatie tussen inwoners en de gemeente. Hilversum legt daarbij de focus op de wijk en de daarin functionerende organisatieverbanden van betrokken bewoners.
Burgerzaken
Dit deel van het programma heeft grote raakvlakken met het programma Dienstverlening. Bij Dienstverlening gaat het om de frontoffice-activiteiten; in dit programma zijn de backoffice-activiteiten ondergebracht. Het vakgebied Burgerzaken is sterk in ontwikkeling, met name wat betreft identiteitsmanagement en persoonsinformatie. Een van de instrumenten van identiteitsmanagement is de aanpak van identiteitsfraude. Fraudebestrijding, dienstverlening en handhaving zijn belangrijk voor de kwaliteitsverbetering van de persoonsinformatie. De basisregistratie Personen (BRP) speelt een belangrijke rol in de bestrijding van (identiteits)fraude. Interne en externe signalen van fraude vragen om een brede integrale aanpak.
Beleidsnota's
- Structuurvisie Hilversum 2030 (2013)
- Metropoolregio Amsterdam: Ontwikkelingsbeeld Noordvleugel 2040 (2007)
- Ontwikkelingsvisie Noordvleugel Utrecht 2015-2030 Eindbalans (2009)
- Burgerparticipatie in Hilversum (2012)
Subfuncties
- 003.1 Burgerzaken.
- 004.1 Leges Burgerzaken.
- 005.1 Bestuurlijke samenwerking.
- 002.3 Communicatie.
- 002.4 Samenlevingsgericht werken.