Portefeuillehouder
P.I. Broertjes
Missie
De gemeente wil samen met inwoners en veiligheidspartners zorgen voor een veiliger Hilversum, werken aan een toenemend veiligheidsgevoel en voldoende aandacht schenken aan slachtoffers. Preventie is in dit streven een speerpunt.
Context en achtergrond
De gemeente Hilversum maakt deel uit van tal van samenwerkingsverbanden om de openbare orde en veiligheid waar mogelijk te verbeteren. De basis voor beleid is het Integraal veiligheidsplan 2014-2018 van de gemeente Hilversum, dat door de raad is vastgesteld. Bewoners en ondernemers worden betrokken bij dit veiligheidsbeleid.
Samenwerkingsverbanden
Op de schaal van Midden Nederland (41 gemeenten) wordt samengewerkt met het Openbaar Ministerie en de politie. Voor dat gebied is een regionale veiligheidsstrategie opgesteld. Daarnaast is het Veiligheidshuis Gooi en Vechtstreek actief in de persoonsgerichte aanpak van criminaliteit en overlast. In dit Veiligheidshuis komen strafrecht en zorgketen bij elkaar voor de aanpak van veel voorkomende criminaliteit (Top X aanpak van onder andere veelplegers en jeugdige criminelen). De gemeente participeert ook in het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) voor de bestuurlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit. Een ander belangrijk samenwerkingsverband is de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek, die zich bezighoudt met onder meer brandweerzorg, rampenbestrijding en crisisbeheersing. Ten slotte zijn er nog andere partners en constructies zoals Burgernet, Bureau Halt, Regionaal Coördinatiecentrum Fraudebestrijding.
ZSM
De ZSM werkwijze wordt gebruikt bij de aanpak van veelvoorkomende criminaliteit, en staat voor Zo Snel/Slim/Simpel/Samenlevingsgericht Mogelijk. Binnen ZSM werken partijen samen zoals de politie, OM, reclassering, slachtofferhulp en de raad voor kinderbescherming. In 2015 willen wij deze werkwijze zo breed mogelijk gaan toepassen, ook met de aansluiting op het Veiligheidshuis.
Jeugd en veiligheid
Het goed organiseren van taken op het gebied van zorg, werk en jeugd is een grote opgave. Door de decentralisaties komen er meer kansen voor een effectieve en integrale aanpak. Belangrijk is een positieve benadering van de jeugd, maar ook grenzen stellen en straffen als dat nodig is. Betrokkenheid van ouders en scholen, en maatregelen om te voorkomen dat jongeren terugvallen in crimineel gedrag zijn belangrijk. In 2015 wordt geïnvesteerd in de preventie en handhaving van alcohol- en drugsmisbruik, in het bijzonder voor de groep 16/17 jarigen.
Uitbreiding cameratoezicht
Cameratoezicht wordt ingezet als dit noodzakelijk is voor de handhaving van de openbare orde. Doel is het gevoel van veiligheid van burgers te vergroten, geweld en de overlast te verminderen, en de opsporing en vervolging van daders te vergemakkelijken. Er wordt gestreefd naar zoveel mogelijk live uitlezen van camerabeelden. In 2015 is de uitbreiding van cameratoezicht in het centrum afgerond; de Havenstraat en Langgewenst zijn dan aangesloten. Ook wordt dan duidelijk wat de effecten zijn van het cameratoezicht op het Ooievaarplein in Oost.
Ontwikkeling regionale brandweer
De doorontwikkeling van de brandweer is nu al enkele jaren gaande. Doel is minder branden, minder schade en minder slachtoffers en een zo effectief en efficiënt mogelijke brandweerorganisatie. Naast een meer doelmatige en doeltreffende brandweer, is er nu ook een toekomstbestendige verdeelsystematiek vastgelegd met financiële voordelen voor Hilversum. De brandweer streeft naar een voor alle gemeenten in de regio vergelijkbaar veiligheidsniveau. Daar waren in het verleden de nodige verschillen in, bijvoorbeeld in de opkomsttijden en 24-uursbezetting door beroepsbrandweer. Eén veiligheidsniveau betekent dat het aantal blusvoertuigen per brandweerpost en de ligging van de brandweerkazernes opnieuw moeten worden geëvalueerd. Per saldo moet de brandweerzorg in Hilversum er beter op worden. Door Nieuw Rood, waarbij onder meer de variabele voertuigbezetting een belangrijk onderdeel is, wordt de dekking in Hilversum in de dag 92% en in de avond/nacht/weekend 91%. In 2015 is duidelijk wat er uit de evaluatie van deze pilot is gekomen.
Raakvlakken
Dit programma heeft raakvlakken met programma’s 3. Onderwijs en Jeugdzaken, 4. Welzijn en Zorg, Volksgezondheid en programma 13. Vergunningverlening en handhaving.
Beleidsnota's
- Integraal veiligheidsplan 2014-2018 (vaststelling gepland in 2014).
- Programmabegroting 2015 Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek (2014).
- Veiligheidsstrategie Midden-Nederland 2015-2018 (vaststelling gepland in 2014).
- Nota Veilig uitgaan (2013)
Subfuncties
- 120.1 Brandweer.
- 120.4 Rampenbestrijding.
- 140.1 Uitvoering veiligheidsbeleid.