Portefeuillehouder
F.G.J. Voorink
Missie
De juiste functie aan de juiste locatie te koppelen; dat is wat het programma Ruimtelijke Ordening beoogt. Centraal staat het behoud van bestaande, en het benutten van potentiële ruimtelijke kwaliteiten van Hilversum, door kaderstelling voor ruimtelijke ontwikkelingen. Daarbij wordt niet uitsluitend gekeken naar Hilversum, maar ook naar Hilversum als deel van de regio.
Context en achtergrond
Om de beschikbare ruimte in Hilversum zo goed mogelijk in te richten, maakt de gemeente gebruik van wettelijk instrumentarium uit onder andere de Wet ruimtelijke ordening (Wro). Inhoudelijke ambities en plannen voor woningbouw, economie en voorzieningen zijn opgenomen in programma’s als 3. Onderwijs en jeugdzaken, 4. Welzijn en zorg, inclusief volksgezondheid, 7. Wonen/ISV, 8. Economische zaken, media, toerisme en evenementen en 14. Bereikbaarheid.
In de diverse begrotingsprogramma’s is beleid opgenomen dat op zichzelf staat. Echter de meeste nieuwe bestemmingstechnische ontwikkelingen kunnen vaak alleen door middel van een bestemmingsherziening (postzegelplan) worden gerealiseerd of door besluiten waarbij wordt afgeweken van het bestemmingsplan.
Het ruimtelijke-ordeningsbeleid kent verschillende niveaus. Op rijksniveau is de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (SVIR) opgesteld. De structuurvisie schetst de ambities van het ruimtelijk en mobiliteitsbeleid voor Nederland in 2040. Op provinciaal niveau zijn de Provinciale structuurvisie 2040 en de Provinciale verordening de belangrijkste kaders voor ruimtelijke ontwikkelingen. Binnen deze kaders heeft de gemeente beleidsvrijheid. Voor een goede afstemming participeert Hilversum in regionale samenwerkingsverbanden, zoals de regio Gooi en Vechtstreek, de NV Utrecht en de Metropoolregio Amsterdam (MRA).
De Wro heeft als uitgangspunt de scheiding tussen beleid en normering. Onder beleid wordt verstaan het opstellen van structuurvisies, sectorale structuurvisies en andere ruimtelijke nota’s, zoals de Welstandsnota. Instrumenten voor normering zijn bestemmingsplannen, afwijkingen daarvan in de vorm van een omgevingsvergunning en beheerverordeningen.
Beleidsnota's
- Structuurvisie Hilversum 2030 (2013)
- Welstandsnota (2014 beoogd)
Subfuncties
- 810.1 Ruimtelijke Ordening.
- 810.2 Landmeten en vastgoedregistratie.