Portefeuillehouder
J.N. van Vroonhoven - Kok
Missie
Hilversum wil een vitale en leefbare woongemeente zijn.
De stedelijke vernieuwing is gericht op het creëren en in stand houden van duurzame en evenwichtige wijken, waar het prettig wonen is voor iedereen, ongeacht leeftijd, afkomst of eventuele beperkingen. Daarbij streven we naar een zo groot mogelijk aanbod van goede woonruimte, die bruikbaar en bereikbaar is voor alle doelgroepen, ongeacht hun financiële draagkracht, leeftijd, huishoudedensamenstelling of eventuele fysieke of mentale beperkingen.
De focus ligt hierbij op de dynamiek van de woningmarkt: het op gang brengen en houden van doorstroming, door strategisch woningen toe te voegen en de bestaande voorraad zo efficiënt mogelijk aan te passen en toe te wijzen aan de veranderende behoefte.
Naast beleid op omvang, kwaliteit en samenstelling van de woningvoorraad, richt stedelijke vernieuwing zich ook op structurele verbeteringen in de (binnen)stedelijke fysieke woon- en leefomgeving.
Ten slotte wordt ingezet op het tot stand brengen van sociale vernieuwing; een beleidsdoel dat ook in andere programma’s is opgenomen, zoals Welzijn en Zorg, Milieu en Economie. Het tot stand brengen van woondienstenzones past in dit kader.
Het grondbeleid met bijbehorend instrumentarium schept de voorwaarden om gewenste ruimtelijke ontwikkelingen te kunnen realiseren. Zie paragraaf 7.7 voor verdere toelichting.
Context en achtergrond
Hilversum ligt in de Noordvleugel van de Randstad, omringd door groen en water, maar met zeer gelimiteerde fysieke uitbreidingsmogelijkheden. Hilversum is een gewilde woonlocatie met een bijgevolg structureel gespannen woningmarkt. Uitbreiding van het stedelijk gebied is binnen de Structuurvisie Hilversum 2030 niet aan de orde, vanwege de omringende, beschermde natuurgebieden. Om te kunnen voorzien in de vraag naar voldoende en passende woningen, moeten de noodzakelijke toevoegingen en vernieuwingen binnen het bestaande stedelijk gebied plaatsvinden. Waar op landelijk niveau de woningproductie de afgelopen jaren aanzienlijk is gedaald, blijft de productie in Hilversum ruim op peil.
Naast een kwantitatieve opgave ligt er een kwalitatieve opgave om de woningvoorraad duurzaam, toegankelijk en bereikbaar te maken c.q. te houden voor alle doelgroepen.
Speerpunten van beleid
In het verlengde van het coalitieakkoord is in de kadernota 2014 afgesproken om op basis van een geactualiseerde woonvisie en goede afspraken met de andere regiogemeenten en de woningcorporaties regie te voeren op een duurzaam woningbouwprogramma dat aansluit op de vraag en de ruimtelijke kwaliteit.
De herijking van de huidige regionale woonvisie Gooi en Vechtstreek 2007-2020 verloopt langs twee lijnen:
- betaalbaarheid: op basis van het RIGO onderzoek naar betaalbaarheid van het aanbod op de regionale woningmarkt - dit onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van alle gemeenten en woningcorporaties in Gooi en Vechtstreek en gevolgd door een gezamenlijke brandbrief aan minister en Tweede Kamer (november 2013);
- wonen en zorg: in relatie met het sociaal domein - zoals geformuleerd in het regionale portefeuillehoudersoverleg Sociaal Domein (november 2013).
De nieuwe wet- en regelgeving van het rijk (zoals t.a.v. woningcorporaties) zal waar nodig worden vertaald in een aanpassing van de huisvestingsverordening en in het convenant woonruimteverdeling.
Met de woningcorporaties is overeengekomen een jaarlijkse monitor op te stellen met geleverde en voorgenomen prestaties.
De stedelijke vernieuwing is programmatisch aangepakt. Het ontwikkelingsprogramma voor de periode 2010 tot 2015 is grotendeels gerealiseerd. In 2015 vindt verantwoording naar de provincie Noord-Holland plaats. De lopende projecten worden afgerond. Het Rijk en de provincie hebben het investeringsbudget stedelijke vernieuwing afgebouwd.
Beleidsnota's
- Structuurvisie Hilversum 2030 (2013).
- Regionale Woonvisie van de negen gemeenten uit het Gewest Gooi en Vechtstreek 2007-2020 (2008).
- Nota Grondbeleid (november 2009).
- Ontwikkelingsprogramma Stedelijke Vernieuwing 2010-2014 (april 2010).
- Regionaal Actie Programma (RAP) Wonen (mei 2012).
- Regionale Huisvestingsverordening Gooi en Vechtstreek 2011.
- Convenant woonruimteverdeling Gooi en Vechtstreek 2011.
Subfuncties
- 820.1 Woningbouw en -exploitatie.
- 821.1 Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing.
- 830.1 Bouwgrondexploitaties.